Ergenlikte Kimlik Gelişimi

Gencin kimlik oluşturmasında başkalarının gözünde nasıl göründüğü önemli bir yer tutar.

Kimlik, özerklik, yakınlık, cinsellik ve başarı, bebeklikten ileri yetişkinliğe kadar hayat boyu karşılaşılan gelişimsel konulardır. Bütün insanlar büyüdükçe ve değiştikçe, zaman zaman bu temel alanlarda birtakım sorunlarla karşılaşırlar. Bu alanların her birindeki gelişim ergenlik yıllarındaki özel dönemeçlerdir.

  • Kimlik (birey olarak kim olduğunu keşfetmek ve anlamak): Ergenin kimlik arayışı, yalnızca kişisel benlik duygusunun arayışı değil, aynı zamanda başkaları ve toplum tarafından özel ve biricik bir birey olarak tanınmanın da araştırılmasıdır.
  • Özerklik (sağlıklı bir bağımsızlık duygusu oluşturmak): Ergenlerin bağımsız, kendi kendini yöneten bireyler olma mücadeleleri, uzun ve yalnızca kendileri için değil, çevrelerindekiler için de güç bir süreçtir. Ergenler bu dönemde anne babalarına duygusal olarak daha az dayanmaya, bağımsız kararlar alabilecek duruma gelmeye, değerler ve ahlak konusunda kişisel bir sistem oluşturmaya çalışırlar.
  • Yakınlık (başka insanlarla yakın ve özen gösteren ilişkiler oluşturmak): Ergenlikte bireyin başkalarıyla, özellikle akranları ile yakın olma kapasitesinde önemli değişiklikler görülür. İlk kez ergenlikte açıklık, dürüstlük, sadakat ve karşılıklı güvene dayalı arkadaşlıklar ortaya çıkar.
  • Cinsellik (cinsel duyguları ifade etmek): Cinsel etkinlik, genel olarak ilk defa ergenlik yıllarında başlar.
  • Başarı (toplumun başarılı ve yetkin bir üyesi olmak): Okul ve kariyer konularında uzun dönemli sonuçları olan çoğu önemli karar, ergenlik yıllarında alınır. Bu kararların pek çoğu ergenlerin okul başarılarına, kendi yetkinlik ve kapasitelerine ilişkin değerlendirmelerine, gelecek için beklentilerine, anne babaları ile öğretmen ve arkadaşlarından aldıkları yönlendirme ve önerilere dayanır.

 

Kaynak: www.aep.gov.tr Hayatın İlk Çeyreği – Aile Eğitim Programı

21570 Comments