Rezilyans Çocuklar Yetiştirmek

Rezilyans nedir? Rezilyans çocuk ne anlama gelir?

Rezilyans  insanların ortak noktası yılmayan iradeleri yani rezilyans kabiliyetleriydi. Her birimiz hayatın değişik sahalarında ve safhalarında sayısız stresli faktör ve beklenmeyen sonuçlarla karşılaşıyor ve bunlara rağmen hayatı devam ettirme sorumluluğunun ağırlığını hissediyoruz. Hayatta karşılaştığımız başarılı insanların ve gerçekten tarihin akışına şekil veren insanların ortak noktası olan kavram rezilyans yeteneğinde yatmaktadır.

Rezilyan Çocuk Yetiştirmenin Püf Noktaları

  1. Çocuğunuzun empati kurmasına, destek ağını büyütmesine ve psikolojik dayanıklılığı teşvik etmesine yardımcı olmak için başkalarıyla bağlantı kurmasına yardımcı olun. Bunu size bakarak modelleyebilmesi için önce siz empatik olun, kuvvetli bir sosyal destek ağınız olsun. Kısaca önce siz rezilyan olun.
  2. Çocuğunuzu başkalarına yardım etme konusunda yüreklendirin. Kendisini bu sayede daha güçlü ve daha becerikli hissedecektir.
  3. Çocuklarınızı yetiştirirken günlük bir rutininiz olsun. Bu onların kendilerini güvende hissetmelerini sağlayıp içsel disiplinlerini geliştirmelerini sağlayacaktır. Hatta çocuklarınızın kendi rutinlerini oluşturmaları konusunda yüreklendirin onları.
  4. Mola verin, dönün başka bir şeylerle meşgul olun, dinlenin. Çocuğunuza da mola vermeyi öğretin. Kaygılanmanın duruma bir faydası olmadığını ve sadece kişinin kendisine zarar verdiğini çocuğunuza gösterin. Bizi kaygılandırabilecek olaylardan bir süreliğine de olsa sıyrılıp, onları bir kenara koyup kendimizi iyi hissedecek sağlıklı aktivitelerle meşgul olmayı öğretin. Tabii bunu önce kendinizde yapın ki, çocuğunuz sizi modelleyebilsin.
  5. Çocuğunuza sağlıklı beslenmeyi, egzersiz yapmayı, iyi ve verimli uyumayı, boş zamanlarını sevdiği aktivitelerle geçirmeyi, gevşemeyi, eğlenmeyi öğretin. Kendi ihtiyaçlarını kendisinin karşılamasının ne kadar önemli olduğunu öncelikle siz uygulayarak çocuğunuza öğretin. Kendisine bakabilmesi için gerekli becerileri kazanması için destek olun.
  6. Çocuğunuza hedeflerini ulaşılabilir etaplara ayırmayı öğretin. Her bir ulaşılabilir etabı başarıyla tamamlamasının ana hedefe onu nasıl yakınlaştıracağını anlatın. Böylelikle çocuğunuz, ulaşamadıklarına yapamadıklarına odaklanmak yerine ulaşabildiklerine, yapabildiklerine odaklanmayı öğrenir.
  7. Geçmişte yaşadığı zorluklar ve sıkıntıların nasıl üstesinden geldiğini, nasıl bu zorluk ve sıkıntılarla başa çıktığının altını çizerek çocuğunuzun olumlu özbenlik algısını destekleyin. Bu yaşanmışlıklar çocuğunuzun gelecekteki olası zorluklar için olumlu bir bakış açısı kazanmasını sağlayacaktır.
  8. Çocuğunuza olumsuz bir durum içindeyken ileriye bakmayı, zorlukların geçtiğini hatırlayarak kendisini iyi hissetmeyi seçebileceğini öğretin.
  9. Çocuğunuzun kendisini, özelliklerini, yetenek ve becerilerini keşfetmesi için gerekli fırsatları arayın ve sunun. Bunu kendi başına nasıl yapacağını da öğretin çocuğunuza. Yeni aktiviteleri denemeleri için yüreklendirin onları, tabii ki zorlamadan.
  10. En önemlisi, çocuğunuza değişimin yaşamın kaçınılmaz bir parçası olduğunu, o an için ulaşılmaz görünen hedeflerin zamanla ulaşılabilir olabileceğini, ya da yeni hedeflerin o ulaşılmaz görünenlerin yerini alabileceğini anlatın.

Çocukta rezilyans neden gereklidir?

Her ebeveyn çocuğunun cazip, mutlu ve huzurlu bir yaşam kurmasını ister. Mümkün olduğu kadar endişelenmemesini, üzülmemesini, hayal kırıklığı yaşamamasını ve fiziksel olarak ıstırap çekmemesini diler. Büyüdükleri zaman şefkatli, cömert, yaratıcı olmalarını bekler. Basit şeylerden mutlu olabilirken, yaşamın getirdiği zorlukları, onların büyümesi ve farklı çözümler üretebilmesi için bir fırsat olarak algılamalarını sağlayabilir ve onları bu şekilde yetiştirebiliriz.

Çocuklar, hiçbir hayal kırıklığı ve stresle karşılaşmazlarsa güçlü olmayı öğrenemezler. Zorluklarla karşılaştıkları zaman, olaylara meydan okuyarak onlarla başa çıkabildiklerini deneyimledikçe tatmin olurlar. Zorlukların üstesinden gelebilme becerisi, ileride ayaklarının üzerinde sağlam durabilmelerinin ve başarılı olmalarının temelidir.

Çocukları, etrafımızdaki yaşanan acılardan soyutlayarak büyütürsek empati geliştirmelerini bekleyemeyiz. Onların şefkat, başkalarına yardım etme isteği, sevme ve sevilme yetileri kaybolur. Duygusuz ve soğuk insanlar olarak yetişirler.

Çocuklarımızın dünyayı tüm acılarıyla ve keyifleriyle olduğu gibi deneyimlemeleri onlara rezilyans kazandırır. Mükemmel olmayan bu dünyada zorluklarla karşılaşsalar bile, onlarla başa çıkabilmeyi, kendine güvenerek ve iyimser bir tutumla ilerlemelerini sağlar.

Rezilyans sağlayan özelliklerin bir kısmı kalıtımsal olsa bile, bir kısmı da çocukluktan başlayarak edinilen becerilerle geliştirilebilir. Çocukların sağlıklı büyümeleri için küçük adımlarla büyük farklar yaratabilmek hiç de zor değil…”( Çocukta Rezilyans – Esneklik ve Toparlanabilme Becerisi)

11091 Comments

Yorum Yap

Desecure Çocuk ve Aile Platformu, Desecure Özel Güvenlik iştirakidir.

Desecure © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.